Bewoners adviseren Zwolse gemeenteraad over alternatief voor aardgas

Zwolle wil in 2040 energieneutraal zijn. In de wijk Berkum wordt daar samen met bewoners al hard aan gewerkt. Het doel is dat de wijk in 2028 aardgasvrij-ready is om in 2040 volledig aardgasvrij te kunnen zijn. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn alternatieve wijkenergiesystemen. Daarvoor is een bewonersraadpleging georganiseerd. Marlous, de eigenaar van Rosegaar | Verbinders van mens & ruimte, en haar team zijn door gemeente Zwolle en Stichting Berkum Energieneutraal gevraagd om de communicatie met en naar bewoners dit proces een jaar lang in te begeleiden.


De wijk Berkum heeft een subsidie gekregen om in 2028 voorbereidt te zijn op een ander energiesysteem zonder aardgas. Om te weten te komen hoe Berkumers hun wijk in de toekomst willen verwarmen, werd eind 2023 een bewonersraadpleging georganiseerd. Bewoners mochten hun mening geven over het toekomstige wijkenergiesysteem: all electric, hybride of een warmtenet?


Bewonersparticipatie

“Het wijkenergiesysteemplan is een plan dat wordt opgesteld door de gemeente”, vertelt Aly van der Vegte, bestuurslid van Stichting Berkum Energieneutraal. “En om dat plan te laten slagen, is het belangrijk om daar bewoners bij te betrekken. Wij werken samen met de gemeente, maar we misten nog iemand die ons kon ondersteunen in de bewonersparticipatie en communicatie. Rosegaar heeft kennis van en ervaring met bewonersparticipatie, communicatie en energievraagstukken. Daarom heeft de gemeente Zwolle haar bij dit project betrokken en hebben we nauw samengewerkt.”


Lekker creatief

“De Stichting Berkum Energieneutraal is door en voor bewoners van de wijk”, legt Aly uit. “Om draagvlak te creëren, is het belangrijk dat niet alles voor de wijk bedacht wordt, maar dat we goed bekijken wat de bewoners van de plannen vinden. Waar hun voorkeuren liggen en hoe zij het voor zich zien. Marlous en haar team wisten tijdens het hele project goed hoe je bewoners bereikt, hoe je hen moet aanspreken en uitnodigen voor een bewonersavond.”


“Het team van Rosegaar is altijd lekker creatief in het betrekken van bewoners en komt zelf met veel ideeën. Zo had ze bij onze stand tijdens de Oranjeweek gimmicks bedacht, zoals achter een grote schilderijlijst mensen te laten vertellen over hun verduurzamingsaanpak en daar een social mediaberichtje van te maken gemaakt. Daar waren mensen door verrast, want dat kom je niet dagelijks tegen. Ze sprak ook met verschillende mensen en combineerde dat tot een heel leuk filmpje.”


Handen uit de mouwen

En natuurlijk gaat er tijdens zo’n langlopend project ook wel iets mis. “Maar ook dan, kwam Marlous razendsnel met oplossingen. Toen de uitnodigingen voor de bewonersraad bijvoorbeeld niet verzonden bleken te zijn, is zij deze samen met de Stichting en de gemeente deze zelf gaan rondbrengen. Dat is typisch Rosegaar. Niet alleen strategisch slim, maar ook heel praktisch. Handen uit de mouwen op de momenten dat het nodig is”, aldus Aly.


College is akkoord

“De bewonersraadpleging heeft uiteindelijk 33% respons opgeleverd”, zegt Aly. “Dat zien we als representatief. De meeste inwoners zien de hybride oplossing als het meest kansrijk: elektrisch verwarmen en op de meest koude dagen bijschakelen met duurzaam gas.”

Het college is inmiddels akkoord met het advies van Stichting Berkum Energieneutraal en heeft aan de gemeenteraad voorgesteld om dit over te nemen. De gemeenteraad heeft dit unaniem gedaan en de gemeente gaat nu op basis van de voorkeur van de bewoners van Berkum een wijkwarmteplan schrijven. “We zijn heel tevreden over het resultaat en zouden de communicatie van zo’n project zo weer in handen van Rosegaar leggen. Ze is zakelijk, verstaat haar vak en pakt ook praktische zaken op als er handjes nodig zijn”, besluit Aly.


Meer weten?

Ben je benieuwd hoe Rosegaar jou kan helpen met communicatie- en participatievraagstukken? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.